Pleje af Casa-Calor produkter

Produkterne fra La Chamba er traditionelle stykker kunsthåndværk, hvis historie kan spores helt tilbage til for 700 år siden. Det traditionelle kunsthåndværk hylder forfædrene, Pijao’ernes, færdigheder. Ifølge sagnet fandt Pijao’erne en måde, hvorpå de kunne udtrykke deres følelser i de former, som vi kender i dag. I landsbyen La Chamba i det centrale Colombia er de dedikerede til at producere 100% håndlavede og organiske keramikprodukter i sort ler, som efterbehandles med 100% naturlig glasur og brænding. De var ”grønne” før de vidste, hvad det betød. Hvert stykke keramik er unikt håndlavet på gammeldags vis med lokalt ler, som giver hvert produkt et autentisk særpræg. Produkterne fra La Chamba kan anvendes på bordet, i køkkenet og som dekoration. Det er perfekt til madlavning og kan gå direkte fra ovnen eller komfuret til middagsbordet.

Tag lertøjet i brug

Den første gang du tager produkterne i brug, skal det vaskes i hånden med en blød svamp for at fjerne det snavs der måtte være fra brændingen. Vi anbefaler at det smøres ind i madolie inden brug. Derefter kan du begynde at bruge dit stentøj i ovnen, på komfuret, i mikrobølgeovnen og på induktionskomfuret. Ved inuktionskomfur skal der suppleres med en heat diffuser, som du i øvrigt kan købe hos os. Stentøjet kan godt tåle at blive placeret direkte ind i en varm ovn eller bål. Vi anbefaler ikke at udsætte stentøjet for drastiske temperaturskift, som f.eks. at tage det direkte ud fra køleskabet og sætte det i en varm ovn eller tage et varmt fad ind under koldt vand. Produkterne bør ikke stå i - eller med - vand over længere tid. Vi anbefaler at bruge en indsats- eller tørrede blomster til vaserne. Vask og tør dit Chamba grundigt før du sætter det på plads for at forhindre mugsporer i det organiske materiale. Anvend gerne bløde redskaber for at beskytte produkterne mod ridser. Dette kan specielt opstå ved brug af skarpe materialer på tallerkenerne. Chamba er et "levende" produkt, som ved brug ændrer udtryk over tid og der kan opstå naturlige brugsspor. Et lille trick for at friske lertøjet op er at smøre et par dråber olivenolie ud på produktet. 

 

Sund, smagfuld og saftigt madlavning

Stentøjet fra La Chamba er smukke og praktiske køkkenredskaber, ideelt til den daglige madlavning. Alle produkterne er lavet af et naturligt materiale, som indeholder mica, hvilket giver produktet en evne til at varme jævnt og forhindre produktet i at knække under høje temperaturer. Derudover holder det på madens smag og saft. Alle produkterne kan bruges ved høje temperaturer og på, hvilken som helst form for direkte varme - over åben ild, mikrobølgeovn, grill, komfur, gaskomfur, eller induktionskomfur. Til et induktionskomfur anbefaler vi at bruge en heat diffuser, som kan købes hos os. Leret holder godt på varmen, så server gerne en brændende varm ret direkte på bordet og maden vil forblive varm i et godt stykke tid.

Sund og ikke-reaktivt

Stentøjet er udelukkende lavet af naturlige materialer, som kommer direkte fra  naturen. Produktionen er kemikaliefri og der findes intet bly i leret. Alle produkterne er behandlet med 100% naturlig glasur og poleret i hånden med en opalsten. Det gør potterne sunde at lave mad i. Ikke-reaktive lerprodukter reagerer ikke kemisk med mad tilberedt i det. Selv fødevarer der indeholder sure eller alkaliske ingredienser, så som citrusfrugter og tomater, kan sikkert tilberedes i Chamba.

Rengøring af stentøjet fra La Chamba

Lertøjets satinoverflade gør det let at rengøre - bare skrub, rens og tør. Det anbefales at vaske det op i hånden og rengøre med en blød køkkensvamp, for at skåne overfladen for ridser. Casa-Calor kan gå i opvaskemaskinen, dog gøres opmærksom på, at vaskeprocessen slider på produkterne. Undgå at lade lertøjet stå i vand i for lang tid. Tør altid Chamba godt før opbevaring. Det er naturligt, at Lertøjet vil få smuk patina af madlavning og brug over tid.

Casa-Calor produkterne er kunstværk

Det sorte stentøj er ægte håndværk, der er lavet i generationer i landsbyen La Chamba. De naturlige håndlavede former kan give produkterne forskelligheder i størrelse og form. De små skævheder og stykker af mineraler, der kan opstå i leret, skyldes den håndlavede proces og organiske materiale. Det er karakteristisk for produkterne. Lågene er udformet individuelt til hvert produkt og tit er der flere håndværkere om at færdiggøre produkterne. Det kan resultere i varierende størrelser fra produkt til produkt, hvilket gør dem unikke og karakteristiske.